Vuevigne

Veel plezier in de Provence!

Veel plezier in de Provence!

Open Book
Keyboard
MacBook
Crocus
Blueberries
Light Bulb
Reed
2007

Uit eten in Gigondas bij l'Oustalet



loustaletgigondas
Gigondas is "wereldwijd" beroemd om zijn wijnen. In de omgeving is L'Oustalet beroemd vanwege het goede eten en natuurlijk de wijn. Het ligt aan het centrale plein in de schaduw van grote platanen. U kunt er zowel binnen als buiten eten. Het hoogtepunt is elke keer weer de kaastrolley met meer dan 20 verschillende kazen.

Het doordeweekse 4-gangen lunchmenu kost rond de 30 euro. Verder kunt u van de kaart eten. Het is verstandig om van te voren te reserveren. Bon appétit.

Telefoon: 0033 4 90 65 85 30

Authentiek middeleeuws dorp Crestet



crestet4klein
Crestet is een van de meest aantrekkelijke dorpen in de omgeving. Het ligt steil tegen een heuvel aan en heeft zijn oude stijl behouden. Je kunt door smalle straatjes met kinderkopjes het dorp verkennen. Boven aan bij de vestingmuur heb je prachtig uitzicht over de vlakte met het kasteel van Entrechaux en de Mont Ventoux. Vlakbij het plein is er ook een eenvoudig restaurantje waar je van het uitzicht kunt genieten. Als u boven in het dorp na de poort links afslaat en de weg volgt komt u in een uitgebreid wandelgebied. Hiervandaan kunt u o.a. richting de crête d'Armand lopen.
Crestet ligt aan de rechterkant voorbij de poterie op de weg tussen Vaison la Romaine en Malaucene. De afstand vanaf Vuevigne is 15 km.

Dagtoer naar Cassis aan zee

calanquescassis


Zie hier het uitzicht op Cassis en zijn prachtige calangue. Met een boottocht vanuit de haven kun je de grillige kust bewonderen met hele stijle rotspartijen. Het is een aantrekkelijk vissersplaatsje met mondaine trekken. Hierdoor trekt het ook veel toeristen aan. Het heeft een strandje en talloze restaurants met een terras.

Tijdens het hoogseizoen kan parkeren helaas problematisch zijn. Het kan dus voorkomen dat je dan wel een stuk moet lopen om bij de haven te komen. Vanaf Vuevigne is de afstand 130 km.

Bezoek aan het Romeinse theater van Orange



theaterorangeklein

Het theater van Orange is een van de best bewaarde Romeinse theaters in de wereld. Vooral omdat de achtergevel nog grotendeels intact is. Het is heel indrukwekkend van de buitenkant maar nog meer aan de binnenkant. Door de gratis audiotour beleef je het theater in zijn glorie tijd. Tegenwoordig wordt het theater vooral in de zomer gebruikt voor allerlei optredens op wereldniveau. Op de site kunt u het programma raadplegen (zie link onderaan).

Openingstijden
Januari, februari, november en december van 9h30 tot 16h30
Maart en Oktober van 9h30 tot 17h30
April, mei en september van 9h tot 18h
Juni, Juli en augustus van 9h tot 19h


Internetsite: https://www.theatre-antique.com

Le Festival des Soupes



festivalduspoupe

Elk jaar wordt er in oktober/november Le Festival des Soupes gehouden rond Vaison la Romaine. Iedereen mag meedoen en elk dorp krijgt zo zijn lokale winnaar. De winnaars strijden dan uiteindelijk om de eer en de houten soeplepel in Vaison la Romaine. Iedereen mag gratis komen proeven en dus is er genoeg belangstelling. Meestal is er ook een mogelijk om na afloop met zijn allen eenvoudig lekker te eten aan lange tafels. Echt een belevenis!

Lou Canesteou voor kaas- en wijnliefhebbers



lou_canesteou_08413700_003138769
Als u een liefhebber bent van kaas en wijn dan "moet" u deze winkel bezoeken.
Je hebt echt een eindeloze keuze. Het ruikt er zalig en de kazen zijn een lust voor het oog.
Naast de kaas hebben ze ook een selectie goede wijnen. U kunt zich goed laten adviseren in uw beste Frans.
De winkel is verkozen tot beste kaaswinkel van Frankrijk in 2004 en president Chirac is ook op bezoek geweest.
De winkel ligt vlakbij het plein Place Montfort waar de terassen zijn. Met uw rug naar de terassen moet u rechts oversteken. Voorbij de biologische bakker slaat u rechtsaf het steegje in. Aan u linkerhand vindt u de winkel. Voor de ingang hangt een bruin anti vliegengordijn.
Geniet vooral niet met mate!

Lou Canesteou
10, rue Raspail
Vaison la Romaine
Tel. 0033 4 90 36 31 30

Zwemmen in Vaison la Romaine


pontromainvaisonklein
De rivier de Ouvèze stroomt langs Vaison la Romaine. Vanaf de parkeerplaats loopt u zo naar de rivier toe. Hier kunt u lekker afkoelen na bijv. een bezoek aan de grote dinsdagmarkt. Kinderen kunnen hier zich lekker uitleven in en rond het water.

De parkeerplaats ligt aan de marktzijde links van de romeinse brug van de oude stad.

Mooie route via Veaux langs de Mont Ventoux


veaux1klein
Deze route brengt u langs Veaux waar u een overweldigend uitzicht op de Mont Ventoux heeft. Een gedeelte gaat door een bosrijk gebied dat heel rustig is. Het is onderdeel van een nationaal park. Op de kaart in de map in uw gîte staan er verschillende variaties aangegeven in het rose.
Vanaf Vuevigne moet u eerst naar Vaison la Romaine toe. Hiervandaan neemt de kaart de route over. Als u vanaf Vaison via Saint Marcellin wilt rijden dan moet u de afslag naar links nemen bij camping Carpe Diem.
Bonne route!

Aantrekkelijke route via Propriac


propiacklein

De volgende route biedt u een gevarieerd landschap met schitterende uitzichten. U start vanaf Vuevigne en gaat via Mirabel aux Baronnies richting Puymeras.

Hier begint de routebeschrijving op de kaart die u in de map in uw gîte vindt. U rijdt u via een smalle weg omhoog naar een ruïne met kasteel tegen de berghelling.

Op de kaart is een aantal varianten op de groene route aangegeven. Als u bijvoorbeeld het steile, boven beschreven, stuk wilt vermijden dan neemt u bij Merindol de rose route via de D147. Op de kaart staat rechts onderin de schaal aangegeven zodat u zelf de afstand kunt inschatten.

Veel plezier onderweg en vergeet vooral niet een picknick mee te nemen.

Patisserie Peyrerol met zalige ijsjes in de zomer



peyerol2klein

Pas op want het is moeilijk om in deze winkel de verleiding te weerstaan. Bij patisserie Peyrerol hebben ze zalige taarten, gebakje, chocolade enz. Je krijgt hier waar voor je vele geld!
Sinds kort hebben ze voor de zomermaanden een ijssalon ernaast geopend. Ook om van te smullen en in de zomer heel aangenaam. Je kunt het ijsje ter plekke op moderne zitjes onder een parasol opeten.

Het ligt in Vaison la Romaine aan het begin van de dwarsstraat van het centrale Place Montfort.

5 Cours Henri Fabre - 84110 Vaison La Romaine - Tel : 0033 (0)4 90 36 04 91.

Moerbei bessen om de hoek


moerbeiklein

De hele maand juni tot begin juli kunt u bij ons om de hoek moerbeien plukken langs de wijngaard. Ze lijken qua uiterlijk op een braam maar zijn iets fijner en smaken wat zoeter. Je kan er lekkere jam van maken met gebruik van gelei suiker. De zijderups verblijft graag in de moerbeiboom en werd uit China geïmporteerd voor de zijdekwekerij. Dit is allang niet meer rendabel in Frankrijk.

Hier nog een recept van van moerbeien-kwarktaart van Marjet Marks ("geplukt" van het internet).

Maak een korstdeeg: 250 gr. bloem, 125 gr. boter, 1 eigeel, 1-2 eetlepels water, snufje zout. Kneed alles goed door elkaar of laat een tijdje draaien in een magimix met deeghaken tot een compacte bal. Bewaar 1-2 uur in de koelkast. Rol het deeg uit en leg in een ingevet diep bakblik of ovenschaal. Bak blind op 160 graden voor 20 minuten. (Blind bakken betekent dat men eerst alleen het deeg bakt, leg een stuk ovenpapier op het deeg, en bedek met bijvoorbeeld bonen, die je steeds weer voor dit doeleind gebruikt. Ik bewaar ze in een pot met het etiket 'blinde bonen').

Voor de vulling: 250 gr. kwark, 125 gr. suiker, snufje zout, 4 eigelen, 30 gr. maizena, lepel cognac, citroenrasp + wat sap. Mix alles in een keukenmachine. Sla de 5 eiwitten tot pieken en vouw door het ei-kwarkmengsel. Laat de blindgebakken bodem iets afkoelen en smeer in met vruchtenjam of verse vruchten, het hoeven geen moerbeien te zijn. Giet de vulling er over heen. Zet in de nog warme oven en bak in ongeveer 30 minuten op 130 graden goudbruin. Open de deur zo min mogelijk, anders zakt de taart in.

Zwemparadijzen rond Vuevigne


Zwembadsagittaireklein

Zwemparadijs La Sagittair is 3000 m2 groot en een onderdeel van de gelijknamige camping. Het ligt op de route naar Vinsobres op 7 km van Vuevigne.
Het omvat o.a. glijbanen, watervallen, rivieren, jacuzzi en een overdekt gedeelte afhankelijk van het weer.
Er is ook een meer van 6500 m2 met een zandstrand.
Geopend van begin juni tot eind augustus.
Zwembroek verplicht dus geen short!

parcdeloisirsaquatiquesnyons

Parc de Loisirs Aquatiques Nyonsoleïado is 1200 m2 groot.
Het ligt in Nyons op 15 km van Vuevigne.
Het omvat o.a. glijbanen, watervallen en rivieren.
Geopend van de eind mei tot september van 11h tot 19h in juni en september
en van 10h30 tot 19h30 in juli en augustus.
Zwembroek verplicht dus geen short!
Je kunt er ook voor een aantrekkelijke prijs lunchen.

Zwemmen in een natuurmeer bij Mormoiron


Mormoiron

Zwemmen in de natuur is misschien fijner dan in een zwembad. Een bijzondere locatie is Plan d'eau de Salettes. Het ligt net buiten Mormoiron en het heeft uitzicht op de Mont Ventoux. Er is ook een leuk restaurant aanwezig. Beaucoup de plaisir!

Vanaf Vuevigne via Vaison en Malaucène richting Carpentras. Neem de afslag
naar Caromb gevolgd door Mormoiron.
De afstand is rond de 30 km.

De biowinkel in Vaison la Romaine


biocoopvaisonklein
Sinds we in de Provence wonen kopen we hier, naast de biomarkt, praktisch al onze boodschappen. Het assortiment is heel uitgebreid voor een biologische winkel. Het personeel neemt echt de tijd voor je.

Je kunt er ook tussen de middag biologisch lunchen.

U vindt de locatie van de biowinkel terug op de plattegrond in de map in uw gïte.

Fietsen door de Gorges de la Nesque


gorgesdelanesque

Een makkelijk te fietsen tocht door een grillig berglandschap met een zeer beperkt stijgingspercentage. Het affietsen van de vier departementale wegen D942, D14, D5 en D96 zijn goed voor een rondrit van 72 km. We verlaten Sault naar het westen. Resten van een middeleeuwse uitkijkpost en enkele muren bovenop de rots overheersen het dorpje Monieux (687 m), de oudste nederzetting van het land van Sault. Een vijver geeft toegang tot de kloof “Gorges de la Nesque”. Een opening tussen twee vooruitstekende rotsen is de aanvang van een indrukwekkende kloof. De weg begint te stijgen en na een korte gelijkmatige klim van 3 km bereik je het uitzichtpunt van Castelleras (872 m). Een gedenkplaat verwijst naar de dichter Frédéric Mistral, die zijn leven waagde door de aan de andere zijde van de kloof gelegen rots “Rocher de Cire” te beklimmen op zoek naar de honing van de wilde bijen. Een steil pad daalt hier de kloof in naar de 12de  eeuwse Sint Michel kapel van Anesca. Deze bezit een authentiek Gallo-Romeins altaar. De in en door de rotswand uitgekapte weg daalt over 19 km naar het charmante stadje Villes-sur-Auzon (346 m) met zijn okergele façades. Aan het einde van het dorp is een sandwichbar, heb je geen eigen picknick bij dan is het raadzaam om in dit stadje iets te eten. Een vlakte met wijndruiven- en kersenplantages leid naar het terrassendorp Méthamis (380 m). Het dorp rust bovenop een grote rots midden in de vallei. Beneden aan de voet van de rots ligt de “Lavoir” tegenover de Mairie, het gemeenthuis. Halverwege op de rots een ouderwets cafeetje en kruidenier en op de top de kerk. Méthamis is het startpunt van een 15 km lang kronkelend licht bergoplopend wegje door een kloof van een zijriviertje van de Nesque. De weg stijgt, boorbij aan de Sint Hubert kapel tot in het gehucht met de gelijknamige naam. Het uitzichtpunt met oriëntatietafel geeft een indrukwekkend panorama op de Rocher de Cire, de Gorges de la Nesque, het Bèlvédere van Castelleras en de Mont Ventoux. De afdaling naar Monieux vertoont op einde talrijke korte haarspeldbochten. Om niet dezelfde weg terug naar Sault te fietsen, kies je voor een klein asfaltwegje, als MTB-route gemarkeerd, over een plateau met lavendelaanplantingen.

Handige tips voor uw verblijf op Vuevigne


buitentoilet-poepdoosklein
In uw gîte treft u 2 rollen speciaal toiletpapier aan vanwege onze septic tank (fosse septique).

Gewoon toiletpapier zorgt voor verstopping van de septic tank.
Neem s.v.p. geen toiletpapier mee van huis voor gebruik in Vuevigne.

Het drinkwater op Vuevigne is inmiddels l’eau de ville geworden en goed drinkbaar.

Als u kleding wilt wassen tijdens uw verblijf neem dan a.u.b. vloeibaar wasmiddel mee (poeder verstopt de fosse septique). U kunt standaard tabletten meenemen voor de vaatwasmachine.

Op de dag van aankomst zijn de supermarkten van Vaison la Romaine (op 7 km) tot 20:00 open. Op zondagmorgen zijn tot 12:00 in Vaison la Romaine de supermarkten open.

Het buurtwinkeltje in Villedieu op loopafstand is op zondag ook tot 12:00 open.

Via de
volgende link kunt u het lokale weer in de gaten houden.

Om Vuevigne te kunnen bereiken met een GPS systeem heeft u de volgende coördinaten nodig N: 44˚ 28’ 2093’’ – O: 5˚ 02’ 1350’’. Neemt u a.u.b. de routebeschrijving mee, die u van ons heeft ontvangen.

Als u ons belt op ons mobiele nummer als u de tolpoortjes bij Bollène heeft gepasseerd dan komen wij u verwelkomen en wat uitleg geven.

Lunchen bij Le Pont de l'Orme in Malaucène

restaurant-le-pont-de l orme
Een fraaie locatie om te gaan lunchen in Malaucène is Le Pont de L'Orme.
Hier kunt u als u kiest voor het Menu du jour (alleen voor de lunch) voor een vriendelijke prijs van een 3-gangen lunch genieten met een glas wijn.

Vanaf Vuevigne moet u via Vaison la Romaine naar Malaucène rijden.

Aan het einde van de platanen laan voor Maulacène moet u rechts afslaan naar Suzette.
Na ongeveer 50 m treft u aan de rechterkant de lange oprijlaan met prachtige eikenbomen.

Bij vetrek kunt een eventueel een mooi auto ritje maken.

Sla hiervoor aan het einde van de oprijlaan af naar rechts richting Suzette.
In Suzette slaat u af naar links richting Le Barroux.
Houdt u in Le Barroux Carpentras aan.
Aan de rechterkant treft u een een afslag aan naar Baumess de Venise.
Via Baumes de Venise kunt u via Segurèt en Roaix richting Villedieu rijden.
De afslag naar rechts omhoog naar Villedieu niet nemen.
In plaats daarvan rechtdoor rijden om na 100 meter linksaf "ons" slingerweggetje op te rijden.

Afstand van Vuevigne naar het restaurant is 15 km.
De totale rit is ongeveer 40 km.

Le Pont de l'Orme
Route N9 de Suzette
84340 Malaucène
tel.: 0033 (0) 9 87 55 79 20
www.lepontdelorme.com